Christien van de Sande

In deze volkstuin post ik verhaaltjes over dingen die mij bezig houden en waar ik blij van word. Rauw en Rotterdams met Zeeuwse nuchterheid. Ik hou van het bourgondische leven en sta graag op een snowboard. Ik kan me uren bezighouden met het monteren van filmpjes, maar het liefst reis ik de wereld rond. Ik werk als Project Manager & Content Marketeer bij internetbureau Level Level. En in m’n vrije tijd ben ik druk voor mijn eigen stichting The Holland Road waarin we verschillende Rotterdammers aan elkaar verbinden met spontane ontmoetingen.
About me

John Deere en het Eikellikeurtje

  • John Deere en het Eikellikeurtje
  • John Deere en het Eikellikeurtje
  • John Deere en het Eikellikeurtje
  • John Deere en het Eikellikeurtje
  • John Deere en het Eikellikeurtje
  • John Deere en het Eikellikeurtje
  • John Deere en het Eikellikeurtje
  • John Deere en het Eikellikeurtje
  • John Deere en het Eikellikeurtje

“We vliegen naar Faro! Verrassing!!” Ons jaarlijkse ‘Bestemming Onbekend’ weekend is geopend. Elk jaar gaan we met een select gezelschap en zonder aanhang een weekend naar een niet standaard bestemming. Ja goed, wat is niet standaard? “Portugal klinkt toch niet heel verrassend”, hoor ik je denken. Dat klopt. Maar een weekend frambozen plukken in de middle of nowhere, komt misschien al meer in de richting van niet standaard…

Busje komt zo

Na de 3 uurtjes vliegen donderdagmiddag, pikken we ons busje van Europcar op en tuffen we in zo’n 2 uur noord-west richting René en Chantal die vanuit Odemira de AH voorzien van frambozen en aardbeien. Het is al tijdens het Oud & Nieuw feestje in Nederland bekokstoofd en nu was het dan eindelijk zo ver: Nadien en ik, de reisleiding van dit jaar, mochten Peter, Niek, Jorien, Sebas en Hanneke eindelijk onze plannen vertellen. Dit jaar geen hysterische Oostblok stad. Nee; lekker chillen tussen de frambozen en wijn harken tussen de boerderijen.

O Clube do Vinho

Bij aankomst worden we verwelkomd door de Portugese wijnen. Oh… en door Rene en Chantal. 😉 In strikt overleg met misses Le Club du Vin zelf, staat er een Portugese wijnproeverij op ons te wachten. Le Club du Vin on tour. Voor die details verwijs ik je graag naar Nadien d’r blog.

Het verborgen juweeltje De Mira

Vrijdag ochtend vertrekken we richting de kust naar het pitoreske Vila Nova de Milfontes met Chantal als tour operator. Broodjes in de zak en biertjes in de koeltas; we gaan bootje varen. Onderweg kijken we onze ogen uit. Het opkomende zonnetje schijnt op de groene heuvels en de sinaasappel bomen. Het gebied wordt omschreven als het échte Portugal en de rivier als het verborgen juweeltje, ver weg van de toeristische drukte. Vanaf de monding in de Atlantische Oceaan varen we landinwaarts richting Odemira en weer terug. Een paar uur op rivier de Mira dwingt ons te ‘chillen’, ons leven te analyseren en te genieten van de prachtige omgeving. We zien op een paar lokale vissers helemaal niemand.

Vinho verde en een Eikellikeurtje

Tijd voor wat actie! Tijd om het culinaire Portugal te leren kennen. Restaurant Celso stond met uitroeptekens voor vrijdagavond op de planning. Het traditionele Portugese restaurant Celso, verstopt in een steegje, heeft een bourgondische sfeer en oogt als een wijnkelder. Overal staan flessen wijn en hangen de Portugese hammen te drogen. Na al de verhalen waren de verwachting hoog. In het Portugees bespreken Chantal & Rene van alles met de bediening. Gin-Tonic of wijn mogen we als aperitief nog kiezen, maar wat we verder kunnen verwachten is een verrassing. Venusschelpen worden opgevolgd door gamba’s en afgewisseld met knapperige buikspek en inktvis. Naast tafel wordt de gedroogde ham gesneden en de bijpassende wijn wordt weer bijgeschonken. Het is een feestje. Met letterlijk de frambozen op de cheescake (geleverd door Rene) en een ‘Cinco Bolotas’ (Eikellikeurtje) na, kon ons idyllische weekend officieel niet meer stuk.

Frutadivina

De volgende ochtend worden we weer wakker met een bakje koffie in het zonnetje. De eerste frambozen hebben we al mogen proeven, maar het is nu tijd voor het echte werk. Met het busje rijden we een paar kilometer verder naar het bedrijf Frutadivina. Chantal, Rene en zijn familie hebben ruim 15 voetbalvelden vol met frambozen waar zo’n 80 full-timers frambozen plukken. Vooraf had ik me een schattig boerderijtje, met een lange oprit en een paar frambozenstruiken voorgesteld. Maar serieus ‘boeren’ is anders. Kweken, experimenteren en innoveren. Rene vertelt vol passie over zijn verschillende rassen, hoe je van een framboos een topproduct maakt en hoe ze gaan investeren om nog beter en groter te worden. Nieuwsgierig, vol bewondering en met respect doorlopen we het hele proces. Onze computer-vingertje plukken gretig frambozen en luisteren aandachtig naar de verhalen van Rene over een John Deere traktor terwijl hij ondertussen nog even het lekkende drainage systeem repareert. “En zitten jullie dan hele dagen achter een computer?” Uhmmm….. ja…..

Woeste kust

Volgens mij had ik het al gezegd; maar het is daar écht mooi. Naast de groene heuvels heeft het natuurgebied de rotskust met af en toe een strandje in een baai. De rivier werd eerder al vergeleken met Laos en de woeste kust doet sommigen aan Australië denken. Een dikke tip op een paar uur vliegen van Rotterdam. Op de John Deere tussen de frambozen, Portugese wijntjes en eikellikeurtjes, verse vis tijdens de lunch en dat alles onder een warm zonnetje. Als klap op de vuurpijl en of we nog niet genoeg hebben gegeten en gedronken, sluiten we af met een BBQ! Wat een top-weekend!

Share this Story

Related Posts

The Holland Road op Facebook

Facebook Level Level

The Holland Road op Instagram