Christien van de Sande

In deze volkstuin post ik verhaaltjes over dingen die mij bezig houden en waar ik blij van word. Rauw en Rotterdams met Zeeuwse nuchterheid. Ik hou van het bourgondische leven en sta graag op een snowboard. Ik kan me uren bezighouden met het monteren van filmpjes, maar het liefst reis ik de wereld rond. Ik werk als Project Manager & Content Marketeer bij internetbureau Level Level. En in m’n vrije tijd ben ik druk voor mijn eigen stichting The Holland Road waarin we verschillende Rotterdammers aan elkaar verbinden met spontane ontmoetingen.
About me

Handjes in de lucht voor Groningen!

 • Handjes in de lucht voor Groningen!
 • Handjes in de lucht voor Groningen!
 • Handjes in de lucht voor Groningen!
 • Handjes in de lucht voor Groningen!
Handjes in de lucht voor Groningen! Christien

Groningen

Eten & Drinken
Highlights
Jongerenhotel Simplon

Summary: Groningen, je moet er een keer geweest zijn! Gezellig compact centrum met kroegen in overvloed.

3.3

Gezellig!

Elk jaar, althans dat proberen we (“Stop the glorification of busy!), gaan we met de ‘meisen’ een weekendje weg. En waarschijnlijk omdat sommigen in de help-ik-nader-de-30-crisis zitten, staat Groningen op het programma. Waarom? Nou gewoon… een studentenstad, we zijn er nog nooit geweest én niet onbelangrijk; ze hebben daar geen verplichte sluitingstijden. Niet dat we nou doorgaans allemaal hele weekenden doorhalen, maar het gaat om het idee. Een kleine kanttekening: helaas is niet iedereen er bij dit jaar, maar dat mag de pret niet drukken.

Onze levens zijn inmiddels behoorlijk uiteenlopend. Van man-killer tot losgeslagen MILF. De een zet zich af tegen de burgerlijkheid terwijl de ander zich lekker aan het nestelen is. Als dat maar goed gaat! 😉 Vanuit Rotterdam vertrekt vrijdag einde middag een te volle auto richting Groningen. “Huh!? is dat nog 2,5 uur rijden?” Halve liters bier, chips en een tussenstop bij de Mac Donalds. Ook al is het programma nog een grote mysterie, één ding is duidelijk; elementen uit De Voedselzandloper passen niet in het programma. Nadien heeft alles georganiseerd, maar dat is nog een verrassing. Zelfs voor een hint is het te vroeg. Ik hoop op een hysterische luxe ontbijtbuffet. Maar er wordt ons vriendelijk, of eigenlijk dwingend, verzocht om ons open-minded op te stellen.

In de Koffer

Ahaaa…. Vandaar… We arriveren bij Jongeren hotel Simplon. Surprise!!! Een hostel. Gedeelde douches en wc’s kunnen alleen maar een extra dimensie aan het weekend geven toch? Zeker omdat niemand daar in de pyjama-keuze rekening mee heeft gehouden. Het is 22.30 uur bij aankomst dus we duiken snel De Koffer in. In het bierlokaal, dat net buiten het centrum van Groningen ligt, testen we Groningse speciaal biertjes! De Koffer staat namelijk bekend om de veelzijdige bierkaart. Het is een gezellig klein bruin café met vaste stamgasten, buurtbewoners en studenten die hun bierkennis bijspijkeren. Net zoals wij. Een heerlijk kroegje dus om de Groningse inwoner te analyseren. In welke hokje gaan we ze plaatsen?

Als we verkast zijn naar whiskey- & speciaalbiercafé  De Toeter (ja echt!), komen we er achter dat we het ‘geen sluitingstijden-verhaal’ toch hebben geromantiseerd. We zijn nog net op tijd voor de laatste ronde en dan is het mooi geweest! We zijn in ieder geval lang genoeg gebleven om ons zaterdagprogramma bij Nadien te ontrafelen….We gaan schilderen!

Een zaterdagprogramma vol met eten & drinken, wordt onderbroken door een Herman Brood workshop! We stonden versteld van onszelf! Verder zal ik jullie niet vermoeien met een chronologisch verslag van ons weekend en de highlights van Groningen. Maar ik wil jullie de leukste tentjes van Groningen niet onthouden.

Studentenstad

Groningen is een studentenstad en is met een gemiddelde leeftijd van 36,4 jaar de jongste stad van Nederland. Een mix van hipsters, witte-leggings en zeilende, schaatsende of korfballende studenten zorgen van een overvloed aan feestcafé’s! En met klap op de vuurpijl: De Drie Gezusters op de Grote Markt. OMG wat is dat fout, maar hysterisch gezellig. “Die handjes, die handjes die handen in de lucht!” En ja…. daar zijn we eigenlijk te oud voor. Dus op gepaste tijd zijn we netjes weer de koffer ingedoken! 😉

Dankzij de tips van de Groningse collega van Nadien mijn Groningen Top5:

 • Het Concerthuis
  Een inspiratiebron voor The Holland Road. Samen eten zonder regels. Stel je eigen eetervaring samen waarbij alles vrij staat, het tijdstip, de volgorde en de hoeveelheid. Wij hebben heerlijk lopen ‘bunkeren’ op zondag bij de Brakke Brunch! Een lunchbuffet tegen de kater. Eieren, spek, brood, salades, taart, vers fruit, yoghurt, fruitsappen, melk, groente, paracetamol en vitamine C.
 • Toetjes cafe Toet
  Een kneuterig klein koffie tentje in huiskamer stijl. TOET is het eerste toetjesparadijs van Nederland. Constant worden er zoete en hartige taarten gebakken en lopen Groningers binnen voor een bakje koffie of thee.
 • Bar & Restaurant het Pakhuis
  Eten, drinken en gezelligheid in een zijstraatje. Ooit gestart als kunstenaarscafé en inmiddels een restaurant op de eerste verdieping en een bar op de begane grond. Je after-diner-dip weg dansen of drinken door alleen een trap naar beneden te lopen. Ideaal. Met live muziek op zaterdagavond, wat ooit is begonnen met Herman Brood.
 • Spijslokaal Pernikkel
  Het stijlvolle Pernikkel ziet eten niet als doel, maar als faciliterende factor is. Goed, eerlijk eten, voor op elk moment van de dag en een thuis voor hipsters. ‘Eenvoudig, Pernikkel’. Mijn aanrader: de Pernikkel Hamburger begeleidt door witte wijn.
 • Drie Gezusters
  Dat ik de de Drie Gezusters op de vijfde plaats zet, zal me nog vast wel wat commentaar opleveren. Want deze tent is eigenlijk te fout voor woorden, maar ik heb er enorm van genoten. Draaiende bar, feestmuziek, een DJ die door de microfoon blaart en elk uur een ander muziek genre. Een dodelijk combinatie, maar ook bij ons heeft het gewerkt…..

Foto’s & filmpjes op aanvraag….

IMG_1128

Share this Story

Related Posts

The Holland Road op Facebook

Facebook Level Level

The Holland Road op Instagram